Presentatie beschikbaar van webinar 21 okt 2020: digitalisering in de publieke dienstverlening

Datum: woensdag 21 oktober 2020 van 15.30 tot 17.15 uur

Locatie: digitaal (via Zoom)

Presentatie beschikbaar van Paulien de Winter:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Maike Klip heeft een presentatie gegeven op basis van haar website: www.debegripvolleambtenaar.nl

Inhoud:

Eén van de gevolgen van de coronacrisis is dat in verschillende sectoren binnen de sociale zekerheid digitalisering versneld is doorgevoerd. In dit webinar gaan we na wat de gevolgen zijn van digitalisering voor het nemen van beslissingen en het verlenen van maatwerk? Wat zijn bijvoorbeeld de (rechtstatelijke) risico’s van de verschuiving van de discretionaire ruimte van traditionele beslisambtenaren (street level bureaucrats) naar systeemontwikkelaars, data professionals en artificiële intelligentie? En in hoeverre worden burgers uitgesloten van publieke dienstverlening als gevolg van verdergaande digitalisering?

Marlies van Eck, Maike Klip en Paulien de Winter zullen ons een kijkje in de keuken geven van de digitaliserende overheid aan de hand van eigen onderzoek. Marlies van Eck is in 2018 gepromoveerd op haar onderzoek naar geautomatiseerde ketenbesluiten en rechtsbescherming. Maike Klip heeft onder begeleiding van Marlies van Eck, de afgelopen twee jaar haar collega’s bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gefotografeerd als de uitvoerders van de begripvolle digitale overheid. Paulien de Winter, in 2019 gepromoveerd op een rechtssociologische studie naar handhaving in de sociale zekerheid, is op dit moment betrokken bij een onderzoek naar de ontwikkeling van een elektronisch analyse instrument waarmee het profiel van een uitkeringsgerechtigde wordt vastgesteld. Peter Mascini (hoogleraar beleidssociologie) en Reinier van Zutphen (nationale ombudsman) zullen reflecteren op deze presentaties.

Het programma wordt voorgezeten door Romke van der Veen (voorzitter van de NISZ en hoogleraar Sociologie)

 

Programma

 

15.30-15.35                Opening en inleiding door Dr. Anja Eleveld (bestuurslid NISZ)

 

15.35-15.50                Dr. Marlies van Eck (UD Radboud Universiteit) over de verschuiving van de discretionaire ruimte naar systeem ontwikkelaars, data professionals en artificiële intelligentie.

 

15.50-16.00                Ma. Maike Klip (ambtenaar DUO) en de verbeelding van de begripvolle digitale overheid

 

16.00-16.10                Reflectie door mr. Reinier van Zutphen (Nationale Ombudsman)

 

16.10-16.25                Discussie en vragen

 

16.25-16.45                Dr. Paulien de Winter (Universiteit van Groningen) over vaststelling profiel uitkeringsgerechtigde door elektronische analyse.

 

16.45-16.55                Reflectie door Prof. Peter Mascini (Erasmus Universiteit Rotterdam)

 

16.55-17.10                Discussie en vragen

 

17.10-17.15                Afsluiting door Prof. Romke van der Veen (voorzitter NISZ).

 

 

06. december 2020 by Hester
Categories: Verslagen en presentaties | Reacties uitgeschakeld voor Presentatie beschikbaar van webinar 21 okt 2020: digitalisering in de publieke dienstverlening