17 januari 2014 – NISZ-Netwerkbijeenkomst ‘Kennis over sociale zekerheid delen’

NISZ-Netwerkbijeenkomst vrijdag 17 januari 2014
‘Kennis over sociale zekerheid delen’
bij de SER, Bezuidenhoutseweg 60 in Den Haag.

Graag nodigen wij u uit voor een nieuwjaars- en netwerkbijeenkomst op vrijdag 17 januari over kennisdeling binnen de sociale zekerheid. Op deze middag komt u in contact met andere personen, instituten en belanghebbenden binnen de sociale zekerheid die kennis ontwikkelen, aanbieden en/of benutten. Ook kunt u uw netwerk vergroten en meepraten over het bevorderen van het met elkaar beter delen en verspreiden van de kennis van sociale zekerheid.

Binnen de sociale zekerheid ontwikkelen en gebruiken verschillende partijen kennis over de sociale zekerheid: wetenschappers, overheidsinstellingen, uitvoeringsinstellingen, toezichthouders, non- profit organisaties, adviesorganen, wetenschappelijke bureaus van politieke partijen, private adviesbureaus, etc. Dat biedt een rijkdom aan informatie, inzichten en kennis: het lijkt wel of duizend bloemen bloeien! Maar er is meer mogelijk. Het bij elkaar brengen, delen en uitwisselen van die kennis en het afstemmen van de behoefte aan kennis kan leiden tot nieuwe onderzoeksvragen en inzichten. Deze zijn van belang voor advisering, beleid en uitvoering op het terrein van sociale zekerheid.

Op 17 januari 2014 willen wij met korte presentaties van verschillende kennispartners nagaan hoe zij hun kennis ontwikkelen en delen en tegen welke belemmeringen zij daarbij aanlopen. Vervolgens gaan we plenair in op het doel van kennisdeling, de kennisbehoefte en –agenda en het (uitvoerings)proces van kennisdeling. Hierbij gaan we in op vragen als:

– Wat is het doel en het nut van kennisdelen? En op welk niveau moet dit plaatsvinden? – Wat gaat er wel en niet goed bij kennisdeling? Hoe kunnen op een slimme manier partijen verbonden worden? Hierbij kan gedacht worden aan de politiek, rijks- en lokale overheid, de

uitvoeringspraktijk, adviesorganen en de wetenschap. – Is er kennis die belanghebbende partijen niet bereikt? Zijn er partijen die elkaar niet vinden? – Is het wenselijk wetenschappelijke onderzoekers meer te betrekken bij beleidsontwikkeling

op nationaal en lokaal niveau en hoe is dit te realiseren? – Hoe is het mogelijk beschikbare kennis meer en beter in te zetten voor de

uitvoeringspraktijk, bijvoorbeeld gemeenten? – Hoe kan valorisatie van wetenschappelijk onderzoek nieuwe impulsen krijgen? – Ten aanzien van welke terreinen en thema’s is behoefte aan extra of nieuwe kennis? – Wie bepaalt de kennisagenda’s van partijen als SZW, UWV en gemeenten?

Na het plenaire gedeelte is er een borrel waarbij u op informele wijze nader kennis kunt maken met de andere kennispartners.

Programma

15:00 – 15:05 uur: Ontvangst door Kim Hermans, bestuurslid NISZ.

15:05 – 15:20 uur: Pierre Koning, Chief Science Officer bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bijzonder hoogleraar ‘Arbeidsmarkt en sociale zekerheid’ bij de VU en bestuurslid van het Kennisplatform Werk en Inkomen (KWI). Hij zal vertellen over het doel en de activiteiten van het KWI, het belang van kennisdelen en zijn ervaringen op dit gebied. Het KWI bestaat uit het UWV, de SVB, de Inspectie SZW, het ministerie van SZW, Divosa en nog een aantal gemeenten (o.a. Rotterdam en Amersfoort).

15:20 – 15:35 uur : Hans Bosselaar (Vrije Universiteit Amsterdam) zal vertellen over een in januari 2012 gestart project waarbij een community ontwikkeld wordt waarin wetenschappers, beleidsmakers en -uitvoerders elkaar treffen rond de actuele vraagstukken van het lokaal sociaal beleid. Met deze kenniscommunity wil het project systematisch kennis aan de praktijk overdragen, vragen ‘uit het veld’ identificeren en d.m.v. onderzoek beantwoorden en bijdragen aan het debat etc. Dit project maakt onderdeel uit van het bredere project ‘Governance of Activation’ gericht op het verrichten van onderzoek naar de “lokalisering” van de verzorgingsstaat.

15:35-15:50 uur: Stellingen per tafel bespreken 15:50-16:00 uur: Plenaire terugkoppeling bespreken stellingen

16:00-16:15 uur: Harriet Vinke, wetenschappelijk medewerker van Instituut Gak, zal ingaan op de vraag hoe de resultaten van door Instituut Gak gesubsidieerd onderzoek beter verspreid kunnen worden.

16:15-16:30 uur: Frank Wagemans, adjunct-medewerker bij het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven van de Tweede Kamer. Hij zal vertellen over het experiment binnen de Tweede Kamercommissie SZW met nieuwe instrumenten om beter gebruik te maken van wetenschappelijke inzichten.

16:30-17:00 uur: Plenair debat 17:00-18:00 uur: Nieuwjaars- en netwerkborrel

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor deze studiemiddag door een e-mail te sturen naar Lilian Mijnals (L.Mijnals@ser.nl). Aan uw deelname zijn geen kosten verbonden. U kunt ook een introducé meenemen. Voor meer informatie over het NISZ en de studiemiddag kunt u raadplegen: www.nisz.nl

Het NISZ is een vereniging die de sociale zekerheid vanuit academisch, interdisciplinair en internationaal perspectief bestudeert. Daartoe werken economen, juristen en sociale wetenschappers nauw samen, onder meer door het organiseren van multidisciplinaire studiemiddagen.

07. december 2013 by Iris van Beukering
Categories: Studiemiddag | Reacties uitgeschakeld voor 17 januari 2014 – NISZ-Netwerkbijeenkomst ‘Kennis over sociale zekerheid delen’