Webinar: Familie- en mantelzorg in beleid en regelgeving

Deze studiemiddag is al geweest.
Bekijk hier alle beschikbare verslagen en presentaties

Kaart niet beschikbaar

Wanneer
28/03/2024
03:00 - 04:00


Door bezuinigingen en personeelstekorten in de zorg neemt de druk op mantelzorgers de komende jaren alleen maar toe. De overheid heeft hier de moeilijke taak om een balans te vinden tussen het beheersbaar houden van de kosten van het overheidsbudget, het vinden van een oplossing van het personeelstekort in de zorg en het bevorderen van mantelzorg.

Tot de groep mantelzorgers behoren ook kinderen (familiezorgers) die voor hun ouders zorgen. Sociaalwetenschappelijk onderzoek van onder meer het SCP laat zien dat bij deze groep overbelasting, financiële risico’s en conflicten in de familiesfeer op de loer liggen.

Femke de Kievit is in haar promotieonderzoek (verdediging vindt plaats op 22 maart 2024) nagegaan hoe mantelzorgers, en familiezorgers in het bijzonder, door het Nederlandse overheidsbeleid en in regelgeving ondersteund en tegen de risico’s van zorgverlening beschermd worden. Haar onderzoek laat zien dat beleid en regelgeving eruitzien als een bonte lappendeken. De doelen en regelingen gaan over verschillende thema’s, verlopen via verschillende instanties en de toegang is verbonden aan uiteenlopende criteria. Deze analyse heeft geleid tot tal van verbeterpunten.

In dit webinar deelt Femke de conclusies van haar onderzoek met ons. Ze zal specifiek aandacht besteden aan de vraag wat thans de rol van de overheid en de rol van de familie is ten aanzien van het bevorderen van familiezorg en of die rollen er anders uit moeten zien.

Ivy Koopmans, programmaleider bij de SER, en Esther Hendriks, bestuurder van MantelzorgNL, zullen hierop reageren. Het programma wordt voorgezeten door Romke van der Veen (voorzitter van het NISZ en hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam).

U kunt zich aanmelden via deze link

 

Programma

15.00 – 15.05                     Opening door prof. dr. Romke van der Veen

15.05 – 15.30                     Femke de Kievit, LLM (Universiteit Utrecht)

15.30 – 15.40                     Reflectie door dr. Ivy Koopmans (SER)

15.40 – 15.50                     Reflectie door Esther Hendriks (MantelzorgNL)

15.50 – 16.00                     Discussie, vragen en afsluiting

28. maart 2024 by Iris van Beukering
Reacties uitgeschakeld voor Webinar: Familie- en mantelzorg in beleid en regelgeving